Thursday, October 4, 2007

Judisk liberalism i Sverige?

Judar är idag åter i kläm mellan extrema ideologier. Toleranta - liberala - judiska röster dränks av extremister i alla läger, kristen fundamentalism, islamism och judisk fundamentalism. Som ett resultat av detta sätter många likhetstecken mellan Israel/judar och bosättningarna i de ockuperade områdena.

Den första bok, Lords of the Land, The Settlers and the State of Israel, 1967-2004, som dokumenterar bosättningarna och hela historien visar att en liten klick judiska extremister, 'zeolots' - uppskattningsvis 2% av Israels befolkning - kidnappat varumärket Jude för fundamentalistiskt religiösa syften (d.v.s. att återerövra det land som Gud gav åt judarna för att på så sätt få personlig frälsning). Symptomatisk är att denna bok gavs ut i Israel på hebreiska. Läsvärd.

Om nu extremism och fundamentalism är ett växande problem för tre av världsreligionerna med rötter i Mellanöstern, varför då fokusera på USA och kristen fundamentalism? Det finns flera skäl som gör detta angeläget. Det som i USA bl.a. kallas kristokrati - Christocracy - dominerar helt den globala arenan utan att det uppmärksammas i motsvarande grad.

En röst som bör uppmärksammas är Jews On First! (defending the First Amendment against the Christian right ... because if Jews don't speak out, they'll think we don't mind) som ger många exempel på hur den amerikanska kristokratin utgör ett snabbt växande hot mot alla moderata/liberala judar, kristna och muslimer, d.v.s. individer som väljer att stå emot extremism i alla former.

Under president Bush har kristen extremism fått i stort sett fria händer på alla områden. Det mest skrämmande är nog hur stora delar av den amerikanska militärmakten tagit till sig kristen tro som ett vapen, kalla det en kristen variant av jihad. Detta är dokumenterat i skrämmande detalj i det vakna skiktet av amerikansk media, men denna promotional video from the Christian Embassy hör till de mer oroande exemplen.

Detta första inlägg är också det sista av sitt slag. I fortsättningen får källorna tala sitt eget språk, möjligtvis med mycket korta sammanfattningar på svenska.

Always important link: Not in My Name

Andra bloggar om: , religion, kristokrati, , , , - Intressant

No comments: